Hoşap, Van Gölü'nün güneydoğusunda yüksek dağlarla çevrili bir plato üzerinde kurulmuştur. Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı nahiye merkezi durumundadır. Urartu'dan beri Van-İran yolu üzerinde yer alması buranın önemini artırmaktadır. Bunun yanında kale ve diğer tarihi eserleri ile de eski ihtişamını bir nebze de olsa yaşatmaktadır. |
Van'a 60 km. Gürpınar'a 39 km. uzaklıkta bulunan Hoşap, içinden geçen akarsudan adını almaktadır. Günümüzde içerisinden geçen nehrin ikiye böldüğü idari bakımdan fazla gelişemeyen bir yerleşim birimidir. Tarihi eserlerin bulunması turizm potansiyelini artırmakta, bunun dışında tarım hayvancılık ve ticaret halkın başlıca geçim kaynağını oluşturmaktadır.
Hoşap'ın bilinen tarihi Urartular'a kadar inmektedir. Bu dönemde, Hoşap Kalesi'nin güneydoğuya açılan Tuşba-Kelişin ordu yolu ile, Van-Kotur doğu yolunun kesiştiği kavşak noktasında askeri bir tesis olarak kurulduğu kabul edilmektedir.
Urartular'dan sonra, Van ve çevresi ile birlİkte Hoşap Pers, Iskender, Selekvid, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır. Ortaçağda Vaspurakan Prensliği'nin şehirleri arasında yer almış, XI. yüzyıldan itibaren Türklerin hakimiyetine girmiştir.
Selçuklularla başlayan Türk hakimiyeti, İlhanlılar döneminde devam etmiş ve bu dönemde Vilayet-i Ermen olarak adlandırılan Van eyaletinin bir şehridir. Daha sonra Karakoyunlar hükümdarı Kara Yusuf tarafından Mahmudiler olarak adlandırılan aşiret Hoşap'a yerleşmiştir. Burada Mahmudiler , kendi adlarıyla anılan bir beylik kurmuşlardır.
Mahmudi Beyleri Karakoyunlu Devleti 'nin yıkılmasından sonra, Akkoyunlu, Safevi ve en son Osmanlı idaresine girerek varlıklarını korumuşlardır. Bölgede Osmanlı Devleti zamanında bu beylere irsi ocaklık olarak yeni bir statü kazandırılmıştır. Bu dönemde ''Mahmudi Hükümeti'' olarak Hoşap ve çevresini yönetmeye devam etmişlerdir. Özellikle Şerefname'nin verdiği bilgilere dayanarak, bunlar hakkında etraflı bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Osmanlı-Safevi mücadelelerinde Osmanlı'dan yana tavır koyup, başarı göstermeleri neticesinde kendilerine bir takım imtiyazlar verilmiştir. Hoşap'ta günümüze kadar büyük ölçüde sağlam kalmış kalede yaşayan bu beyler varlıklarını 1839 Tanzimat Fermanı'nın ilanına dek sürdürmüşlerdir. Osmanlı'nın yeni idari teşkilatlanmasının sonrasında Hoşap, önce Mahmudi, daha sonra da Ma'muret'il Hamid kazasının merkezi durumuna gelmiştir.
Cumhuriyet Türkiye'sinde 1925 yılında kaza, 1927 yılında nahiye, 1954 yılından itibaren ise Gürpınar ilçesine bağlı ''Güzelsu''ismiyle nahiye merkezi olmuştur. Bugün idari yapılanmasını gerçekleştirememiş ve köy olarak kalmıştır.
Hoşap'ın adını daha çok kalesi gündemde tutmaktadır. Kale dışında medrese, türbe, köprü ve han gibi çeşitli işlevlerdeki mimari eserleri de üzerinde barındırmaktadır.
Kale
Van-Hakkari karayolunun kuzeyinde, Hoşap suyunun kuzeydoğusunda kurulmuş olan kale, daha çok ''Hoşap Kalesi'' adıyla anılmakla birlikte Kale-i Mahmudi, Mahmudi Kalesi ve Narin Kale olarak da adlandırılmaktadır.
Urartu döneminde askeri bir tesis olarak inşa edilen kale, Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Beyleri tarafından yaptırılan şekliyle günümüze ulaşmıştır. İçkale giriş kapısı üzerindeki inşa kitabesinden kalenin Mahmudi Süleyman Bey tarafından 1052 (1643) tarihinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Aslında bu tarihten önce kalenin mevcut olduğunu Matrakçı Nashun'un 1548-49 Kanuni Sultan Süleyman'ın 11. İran seferinden dönüşündeki güzergah üzerinde Kalei Mahmudi olarak adından söz etmesi göstermektedir. Evliya Çelebi de Seyahatnamesinde 1650 senesinde uğradığı Hoşap Kalesi'nden bahsetmektedir. XIX. yüzyıl ortalarında terk edilen kale günümüzde ören yeri olarak ziyaret edilmektedir.
Genel olarak kale suyun kenarında yükselen sarp ve dik bir kaya kütlesi üzerine kurulmuş iç kale ile bunun kuzeyinde üç yönden surlarla çevrili dış kaleden meydana gelmiştir.
Dış kale kavisli bir şekilde doğu, kuzey ve batı yönde tamamen yıkılmış durumdadır. Doğuda ve kuzeyde izlenebilmekte olan surlar, batı yönde tamamen yıkılmış durumdadır. Evliya Çelebi dışkale için ''Burası aşağı dere içerisindedir. Etrafı havaleli olup batı tarafı Hoşap nehridir. Alçak duvarı kırk kuleli iki kapılı ve hendeksizdir. Bin adım çevre uzunluğundadır. Içinde sekiz yüz kadar ev, bir han, hir hamam ve birkaç dükkan vardır. Başka bina yoktur''. demektedir. Bugün içerisinde bir cami kalıntısı ile 30-40 kadar köy evi mevcuttur.
Sur duvarları üzerinde üç burç günümüze ulaşmıştır. Doğu ve batı taraftaki kapıların durumları belirlenememiştir. Ayrıca dışta, kuzeydoğu köşeye bir gözetleme kulesi yerleştirilmiştir.
Cami, dış kalenin güneydoğu kesiminde bulunmaktadır. Kuzey-güney İstikametinde dikdörtgen planlı olup, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgene yakın planı batıya doğru daralmaktadır. Kuzey, doğu ve batı yönlerden burçlarla tahkim edilmiş kale beden duvarları iç kaleyi çevrelemektedir. Ayrıca doğu kesiminde ikinci takviye duvarı kalenin tahkimatını güçlendirmektedir.
İç kalenin giriş kapısının yer aldığı burcun batı yüzü taç kapı formunda düzenlenmiştir. Cephenin tamamı sivri kemerle kuşatılmış olup altta asıl kapı açıklığı ile, bunun üzerinde üç dilimli kemer şeklinde bir silmeyle çerçevelenmiş kitabe ve ortadaki armudi askı motifine ilerleyen iki aslan kabartmasından oluşmaktadır. Kapı açıklığını orjinal som demirkapı kanatları örtmektedir. Bu kapı kanatları için Evliya Çelebi, "Osmanlı ülkesinde kale kapıları hep ağaç üzerine demir kaplı kapılardır ki, ateş etsen ağacı yanar, demirler dökülür. Ama bu Hoşap kalesi kapısının her kanadı üç yüz kantar Nahcivan demirindendir. Hiç ağaç kısmı yoktur,'' demektedir.
Kapıdan, üç bölümlü giriş holüne, buradan da kayaya oyulmuş genişçe basamaklarla kaleye çıkılmaktadır. Bu çıkış yolundan sonra doğuya ve batıya doğru yol, kale beden duvarları boyunca devam etmektedir.
Giriş burcu dışında kalenin tahkimatını artıran 7 tane daha burç ve kule bulunmaktadır.
Kalenin güney kesiminde ''Mahmudi Sarayı'' yapıları sıralanmaktadır. En üst kesimde, yani güney doğuda seyir köşkü yer almaktadır. Bu bina doğu-batı istikametinde uzanan on iki kenarlı bir plana sahip olup, üç katlıdır. Batı kesiminde bir seyir odası, içerisinde hamamı ve güney cepheyi hareketlendiren iki kulesi mevcuttur. Kulelerden doğudaki güvercinlik, diğeri hamamın bacası durumundadır.
Bunun hemen kuzeyinde bir fırın yer almaktadır. Batı tarafına doğru ise harem uzanmaktadır. Harem, batı ve kuzeyden yüksek duvarlar üzerinde iki bölümlüdür. Birinci bölüm oda ve bölüntüleri yıkılmış; iki katlı olduğu anlaşılan ikinci bölüm ise ortada bir hol ve bunun iki yanında ikişer odadan müteşekkildir. Odaların pencereleri ve dolap nişleri dikkat çekicidir.
Üçüncü ve en alt bölümde kalenin beden duvarlarını takip ederek ulaşılan selamlık yer almaktadır. Burada ayrıca tek kubbeli küçük bir mescit bulunmaktadır; Mescidin üst örtüsü tamamen yıkılmış vaziyettedir. Selamlık, iki bölümden oluşmakta; bunlardan biri salon, diğeri de bir odadan meydana gelmektedir. Her ikisi de iki katlı bir düzenleme göstermektedir.
Bunun dışında iç kalede iki bölümlü zindan, su ihtiyacı için sarnıç bulunmaktadır. Sağlam beden duvarları ve burçları dışında, içerisinde Bey’e ait yapı kalıntıları ile kalenin önemi artmaktadır. Ayrıca güney taraftan bakanlara, ''kayalıklara kondurulmuş kartal yuvası'' izlenimi uyandırmakta; hayranlıkla kendini seyrettirmektedir .