Van gölü çevresi sanayi bakımından gelişmiştir.çalışan nüfusun çok küçük bir bölümü (%2.4) sanayi sektöründe çalışmaktadır. 1968’de İl, kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler kapsamına alınmışsa da 1970-1985 arasındaki 15 yıllık devrede önemli bir gelişme meydana gelmemiş, sınırlı bir takım canlanmalar meydana gelmiştir. Sanayide çalışan işgücünün ezici bir kısmı dokuma ve gıda sanayisinde çalışmaktadır. Dolayısıyla tarım ve hayvancılık sanayi faaliyetlerinde etkili olmaktadır.
İlde bulunan sanayi kuruluşlarının mamullerini dışarıya da gönderdiklerinden bölgesel karakterlidirler. Van ilindeki belli başlı sanayi kuruluşlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Erciş şeker fabrikası 1989 yılında faaliyete girmiş olup bölgede yetiştirilen şeker pancarının ekim alanları da bu fabrikanın kurulmasıyla beraber gittikçe artmıştır. Erciş şeker fabrikası günde 1500 ton pancar işleme kapasitesine sahip olup kristal şeker, küp şeker ve yan ürün olarak melas ve küspe üretmektedir.
Van’da 4 adet un ve 1 adet bulgur fabrikası bulunmakta olup, Van Gölü çevresinde elde edilen buğdayın önemli bir kısmını kullanırlar. Van yem fabrikası yılda toplam 25.000 ton yem üretme kapasitesine sahip olup, yöre hayvancılığının gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
Van süt fabrikası yıllık 6.000 ton süt işleme kapasitesine sahip olup bunun dışında özel sektöre ait süt tesisleri de bulunmaktadır. Yine Et ve Balık kurumu Van Kombinası günlük 2.200 küçük baş, 200 büyük baş hayvan kesim kapasitesine sahiptir. Özel sektör kuruluşu olan Van Et, son yıllarda Türkiye pazarına yayılacak duruma gelmiştir.
Sümerbank Van deri ve kundura fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 480.000 çift ayakkabıdır. Yün iplik fabrikasında ise yıllık 675 ton yün ipliği ile 160.000 adet battaniye üretilir. İlde bulunan bir adet plastik fabrikası ile beraber ham maddeye dayanan önemli bir sanayi tesisi de Van Çimento fabrikasıdır. 1969 yılında hizmete açılan Van Çimento fabrikası, günde 800 ton çimento ve 350 ton klinker üretebilecek kapasitededir. Van’daki diğer önemli sanayi tesisleri ise tıbbi gazlar sanayii, tuğla ve kiremit fabrikası, briket imalathaneleri, tuz fabrikası, teneke ve çivi fabrikasıdır. Küçük sanayi olarak sanayi sitesi ve mobilyacılar ve marangozlar sitesi örnek verilebilir.